Treceți la conținutul principal

PSIHOLOGIA LOIALITATII DE BRAND


Într-o lume ideală, consumatorii sunt loiali unui brand. Loialitatea faţă de un brand se defineşte prin cumpărături repetate făcute de acelaşi consumator fără să ia în calcul oferta concurenţei tale, chiar dacă aceştia oferă preţuri mai mici sau o diversitate mai mare de produse.
Unele studii  arată că loialitatea de brand este un concept care este pe moarte. De exemplu, 79% dintre Millennials spun că un factor foarte important în luarea deciziei de cumpărare este calitatea, mai mult decât numele brandului de la care cumpără.  În era informaţiei care ajunge instant la utilizatori, nu este de mirare că multă lume crede că loialitatea faţă de brand încet încet, dispare.
news-1511503_960_720[1]

Cu toate acestea, o parte din consumatori afirmă că sunt loiali unui brand şi vor recumpara de la acelaşi brand de mai multe ori, chiar dacă pe piaţă vor apărea produse mai bune sau mai ieftine. Totuşi, care sunt factorii psihologici care determina loialitatea unui consumator faţă de un brand sau altul, află din rândurile de mai jos.
  1. Noutatea- De obicei produsele sau serviciile noi captează atenţia publicului. Într-o lume plină de branduri similare din care nu prea ştii ce să alegi, cu siguranţă îţi doreşti să câştigi noi clienţi şi să le oferi produse pe care nu le-au mai văzut în altă
  1. Asocierea- o mare parte din psihologia umană este construită în jurul conceptului de asociere. Când mâncăm ceva dulce, experimentăm o senzaţie plăcută de bine, dată de eliberarea de dopamină. În acest fel asociem deserturile cu experienţele plăcute. Dacă atingem o plită fierbinte, vom asocia durerea cu plita şi nu vom mai repeta acţiunea niciodată. În termeni de marketing, o dată ce captezi atenţia cuiva prin produsul tău, trebuie să determini acea persoană să asocieze brandul tău cu o experienţă pozitivă. Asta se poate traduce prin mai multe materiale branduite în locaţia fizică a afacerii tale, folosirea de sloganuri sau imagini în momentele cheie în care consumatorul interacţionează cu produsele tale ba chiar să organizezi diverse testări de produse sau degustări (în funcţie de produsele pe care le fabrici).
  1. Identitate şi ideea de trib- Oamenii sunt o specie socială şi sunt tentanţi să se asocieze cu alte grupuri de oameni cu care împărtăşesc aceleaşi idei, dorinţe şi plăceri, avitandu-i pe cei care nu sunt în „tabăra” lor. Brandurile iau în considerare ideea de trib ca strategie pentru a securiza loialitatea de brand. Apple, de exemplu, foloseste imagini cu oameni tineri, cool, pasionaţi de tehnologie şi un stil de viaţă simplificat prin prisma unui gadget de înalta performanţă,făcându-i pe consumatori să se simtă parte din brandul lor.  O dată ce consumatorii au acest sentiment faţă de un brand, este greu să îi mai separi de companie şi valorile ei.

Ce poţi învăţa din aceşti factori psihologici? Cu siguranţă cele mai importante concluzii pe care le poţi trage este faptul că trebuie să fii diferit , să îţi cunoşti audienţa şi publicul ţintă,  să încorporezi în brandul tău o serie de experienţe plăcute cu care să fii asociat mereu, să dai voie consumatorilor să interacţioneze între ei şi să se simtă parte din aceeaşi comunitate şi să faci că brandul tău să fie o parte din personalitatea consumatorului. Dacă ai nevoie de strategii de branding şi marketing pen tru brandul tău ori ai nevoie de o strategie de brand bine definită că să câştigi loialitatea consumatorilor, te sfătuim să apelezi cu încredere la o agenţie de branding precum Vandy Vision, specializată în branding, comportamentul consumatorulului, psihologia culorilor şi strategii de branding şi marketing.  Brandul tău va avea o identitate mult mai bine definită iar ţie îţi va fi mult mai uşor să devii memorabil şi să vinzi mai mult.

Comentarii